כל מה שצריך לדעת על סדנת ויפאסנה
מה זה ויפאסנה?
המילה ויפסנה (לרוב בעברית כותבים ויפאסנה או ויפאסאנה, אך למעשה התעתיק היותר מדויק מסנסקריט הינו ויפסנה vipassana) משמעותה תובנה. סדנת ויפאסנה כשמה כן היא, סדנה שבסופה אנו רוצים לצאת עם תובנה או תובנות לגבי טבע הדברים או לגבי טבענו אנו.
בשונה מסדנאות רגילות שמלמדות אותנו מיני דברים, בסדנת ויפאסנה, או ריטריט ויפאסנה, עיקר הלימוד נעשה מתוך חקירה עצמית והתנסות ישירה המובילה לתובנות פנימיות הנחוות באופן ישיר כהתגלות, ולכן אינן תלויות במורה המעביר אותן או בשינון חומר. מי שהתנסה בעוצמה של תובנה המגיעה מתוך התנסות ישירה יודע שזוהי חוויה מיוחדת המביאה עמה ידע שאינו מוטל בספק ושניתן לפגוש אותו שוב ושוב באותם אמצעים והוא נכון בכל זמן ובכל מקום.
מה ההבדל בין סדנת ויפאסנה, ריטריט ויפאסנה וריטריט שתיקה?
אין הבדל בין שלושת המושגים הללו. אלה רק מילים נרדפות הבאות לתאר את אותו תהליך – זמן שאנו מקדישים לתרגול מדיטציה שמטרתו להוביל אותנו לתובנות פנימיות. בין אם אתם קוראים לזה סדנה, ריטריט או פשוט ויפסנה, מה שמשותף לשלושתם היא השתיקה שבה הם מתנהלים והעובדה שהזמן מוקדש כולו לתרגולי מדיטציה מעמיקים המובילים לתהליך של גילוי עצמי.
האם תרגול ויפאסנה תמיד נעשה בקבוצה?
כשאנו חושבים על סדנה אנו בדרך כלל חושבים על משהו שנעשה בקבוצה, ועם זאת ויפאסנה הוא תהליך שאנו יכולים לעשות גם לבד עם עצמנו ברגע שאנו מבינים מה התנאים הנדרשים ויכולים לייצר אותם. לדוגמא, אם נצא לכמה ימים למקום בטבע, נסגור את הטלפון, לא ניקח איתנו לא ספר, לא נגן, או כלי נגינה ואף גירוי אחר, ונקדיש את הזמן ללו”ז מסודר של תרגול מדיטציה מובנה, נוכל לתרגל ויפאסנה עצמאית. חשוב לציין שעל מנת לתרגל ויפסנה עצמאית ולא בסדנת ויפאסנה מסודרת כדאי שנהיה בעלי ניסיון קודם בתרגול על מנת שנוכל להנחות את עצמנו לתובנות הרצויות.
מה החשיבות של השתיקה בסדנת ויפסנה?
השתיקה בריטריט ויפסנה אינה המטרה אלא אמצעי. אנו לא יוצאים לריטריט ויפסנה על מנת לשתוק עשרה ימים, בסתם שתיקה אין הרבה תועלת. השתיקה לאורך סדנת הויפסנה היא אמצעי המאפשר הפחתה של הגירויים של ההכרה והתכנסות פנימה כך שכאשר נשב לתרגל מדיטציה ההכרה תהיה שקטה יותר ומוכנה יותר והתרגול יהיה פשוט יותר. כולנו יודעים כמה מלל פנימי, תחושות ורגשות נוצרים בעקבות תקשורת עם אנשים אחרים. השתיקה מפחיתה את כל אלו. בנוסף, אנו חוסכים זמן יקר המתבזבז בדרך כלל על דיבורים ויכולים להפנות את כל כולו לתרגול המדיטציה. מעניין לציין שהשתיקה היא לא רק חיצונית, כלומר לא לדבר, אלא גם פנימית. מי שבילה רגע בחייו בשתיקה יודע שההכרה תמיד ממשיכה לדבר. לאורך כל היום ההכרה מספרת לנו כל דבר שאנחנו רואים, שומעים ומרגישים. היא מקריינת לנו כל הזמן מה מצבנו, מה אנחנו חושבים על אנשים אחרים, על מזג האוויר וכל דבר אחר המתרחש סביבנו. על אף שאין לנו יכולת לעצור את הדיבור הפנימי ואף לא צורך לעצור אותו, בויפסנה אנחנו מפסיקים לעודד אותו. כלומר, כל פעם שאנו מבחינים בדיבור פנימי שמתרחש אנו מפנים את תשומת הלב החוצה, להיות נוכחים ברגע, במקום להיות בהקשבה למלל הפנימי. כך, משום שאיננו משתפים פעולה עם המלל והמחשבות, לאט לאט המלל הולך ופוחת. חשוב לזכור שאף פעם לא נגיע לחדילה של המלל הפנימי וזו גם לא מטרת הסדנה, אך הפחתת המלל עוזרת לנו בתרגול המדיטציה.
האם יש סוגים שונים של סדנאות ויפאסנה?
יש מגוון של סדנאות ויפאסנה המוצעות כיום בארץ ובעולם, לכולן מכנה משותף ועם זאת קיים ביניהן גם שוני.
המשותף לכל סדנאות הויפאסנה הוא העובדה שהן מתנהלות בשתיקה מלאה, מציעות אורח חיים סטווי המייצר בהירות בהכרה ומורכבות בעיקר מתרגולי מדיטציה.
השוני בין הויפאסנות יהיה סוג המדיטציה שמתרגלים והויפאסנות, התובנות, אליהם רוצים להגיע בסדנה. ויפאסנה יכולה לכלול סוג אחד של מדיטציה או כמה סוגים שונים ולהוביל לתובנה אחת עיקרית או למספר תובנות. הכל בהתאם למנחה הסדנה והתהליך שרוצים להציע.
בין סוגי המדיטציה השונים אנו מוצאים מדיטציית מיקוד באובייקט אחד, מדיטציית מיינדפולנס ומדיטציה אנליטית. סוג המדיטציה המתורגל יהיה תואם ליכולות ולתובנות שאותם רוצים לפתח. לדוגמא – תרגול מיקוד באובייקט אחד מוביל לפיתוח השליטה בתשומת הלב ולתובנה שההכרה היא מכשיר שמשרת אותנו ושיש לו פונקציית פעולה אוטומטית אך גם פונקציית הפעלה ידנית. תובנה נוספת הנובעת מאותו תרגול היא ההבנה שלמחשבות ולרגשות לא חייבת להיות שליטה על הפעולות שלנו ושכל מחשבה או רגש הם תמיד תקינים ובלתי נמנעים. תרגול מדיטציית מיינדפולנס מוביל לפיתוח יכולת ההבחנה שבאמצעותה ניתן להגיע לתובנה על טבע התופעות שהינו תמיד משתנה ותמיד זמני ועל טבענו המודע שהינו קבוע ובלתי משתנה. באמצעות תרגול מדיטציה אנליטית ניתן לחקור מגוון נושאים רחב ולקבל תובנות שונות כגון התובנה של הרצון הבלתי נמנע לטוב הטמון בכולנו, תובנת הסבל הבלתי נמנע, תובנות על תכלית החיים ועוד.
מורה טוב יודע להתאים את תהליך הויפאסנה לקהל המתרגלים המשתתף בסדנה ואף להנחות כל אדם לתובנה לה הוא זקוק עבור תהליך ההגשמה שלו.
חששות לקראת הויפאסנה והאם סדנה כזו מתאימה לכולם?
הרעיון של סדנת ויפאסנה המתנהלת בשתיקה מלאה לאורך מספר ימים ללא שימוש בטלפון סלולרי יכול להישמע מפחיד לאנשים רבים ולגרום להם לחשוב כי סדנה כזו אינה מתאים עבורם. עם זאת, כאשר חושבים על הרעיון של היציאה לשתיקה כמאפשרת פסק זמן מחיי היום יום, מנוחה לכל המערכת, תנאים מתאימים לגוף ולהכרה, מתברר מאד מהר שסדנת ויפאסנה לא רק שמתאימה לכולם אלא נחוצה לכולם. מי מאיתנו לא הרגיש עמוס ממחויבויות היום יום? מי מאיתנו לא התעייף מעודף משימות, שיחות ושימוש עודף בטלפון? מי מאיתנו לא נזקק מדי פעם לתזונה קצת יותר מוקפדת, לתרגול פיזי, לזמן של הרפייה עמוקה, הורדת סטרס ובעיקר למפגש עם עצמנו? את כל הדברים האלה ועוד מציעה לנו סדנת ויפאסנה.