סוטרות היוגה של פטנג׳לי כאמצעי לחקר ההכרה
חשיבות ההכרה האנושית
אם נהרהר לרגע ונחקור מה התפקוד הכי חשוב של בני האדם, מן הסתם נסכים כולנו שזה התפקוד של ההכרה שלנו. ההכרה היא מה שמאפשר לנו להתקיים. תפקידה ברור לחלוטין – היא מנויה על התקשורת, קליטת הידע על הסובב אותנו (ועל המתקיים בתוכנו) ובחירת הפעולה בהתאם. אנחנו פועלים על פי הידע שלנו. כשאני רוצה לחצות את הכביש אני עוצרת, מביטה לימין ולשמאל, מבקשת ידע על המתרחש בכביש עכשיו. כשאני רואה, יודעת, שאין מכוניות בטווח שמסכנות את חיי, אני מחליטה לחצות את הכביש. דוגמא פשוטה אך מדויקת. ככה אנחנו מתנהלים בעולם. כלי העזר של ההכרה שלנו, אלו המאפשרים קליטה של ידע, הם החושים ותשומת הלב. העיניים מביאות ידע ויזואלי, האוזניים – אודיולוגי, וכך גם תשומת הלב. תשומת הלב גם היא תוכננה לסייע לנו. באופן אוטומטי היא נמשכת לגירויים שונים, למשל – רחש בין השיחים מזהיר אותנו להיות ערניים ולבחון שלא אורב שם נמר. תשומת הלב שומרת עלינו בטוחים ובחיים. כלומר, להכרה האנושית יש תפקיד מרכזי וחשוב בהישרדות שלנו: תפקידה ותכליתה להביא ידע לשם תמיכה בקיום.
אולם ההכרה מביאה ידע לא רק על העולם בחוץ או על התחושות והמחשבות שלנו. מאז ומעולם עסק האדם בשאלה “מי אני?”, חיפש משמעות לקיומו, לסיבת בריאתו ומערכת היחסים שלו עם היקום. “מי אני?” היא שאלה מרכזית בפילוסופיה של היוגה, שאלה שהוציאה חוקרי אמת ושואפים רוחניים להתבודד ביערות ולמדוט. למדוט פירושו להשתמש בהכרה לתכלית לשמה היא נועדה – לחקור, ללמוד ולקבל ידע. לא רק ידע על העולם, אלא ידע על מהות האדם. כלומר, תפקיד חשוב ומרכזי בחקירת האדם את זהותו העצמית. אותם יוגים עתיקים מלפני 5000 שנה פיתחו באמצעות מדיטציה וחקירה אישית דרך אוניברסלית לקבלת תשובות לשאלה הגדולה הזאת.
הפילוסופיה של היוגה נותנת חשיבות עליונה לידיעה עצמית
עצם בורותנו וחוסר ההבנה וההבחנה שלנו , הידע השגוי שיש לנו על עצמנו, גורמים לאדם, לאנושות, סבל. דוקהה. היוגה סוטרה של פטנג’לי הוא ספר מרוכז ומתומצת, למעשה ספר הוראות הפעלה של ההכרה האנושית. היוגים הבינו שההכרה האנושית פועלת בצורה אחידה אצל כל בני האדם. כשם שהכליות פועלות באופן אחיד, הלב , הכבד ושאר איברי הגוף שתפקידם לאפשר לנו חיים כך גם ההכרה האנושית פועלת בצורה אחידה אצל כולם כמכשיר לידע. סוטרות היוגה של פטנג’לי מלמדות אותנו כיצד ההכרה פועלת וכיצד להפעילה נכון על מנת לתת לנו ידע ותשובות על מהותנו כבני אדם. בצורה סיסטמתית בנוי הספר כהוראות סדורות למדיטציה. אם תרצו – אלו הנחיות לתרגול מדיטציה.
סוטרות היוגה של פטנג׳לי הינו ספר הוראות
סוטרות היוגה מלמדות אותנו כיצד להפעיל את תשומת הלב בצורה אקטיבית, לא רק הישרדותית. הן מלמדות אותנו איך לעשות מדיטציה וכיצד לפתח שליטה בתשומת הלב (ריכוז, או מיקוד), תרגול שמפתח גם השקטה של גלי ההכרה. הכרה שקטה וצלולה, נעדרת מחשבות ודעות, מאפשרת לנו לראות את החיים נכוחה, כפי שהם, ללא הרעיונות והרשמים שיש לנו עליהם. הכרה שקטה היא תנאי הכרחי לגילוי עצמי. “העצמי” על פי הפילוסופיה של היוגה , סמוי מן העין: מודעות נצחית קבועה וטהורה. בשפה פשוטה – “האני” הגבוה באדם שאינו נגוע בידע משתנה, בידע שנאסף ללא שליטה מתוך התנסויות חייו. ביוגה סוטרה של פטנג’לי האני נקרא “הרואה”. ההתפתחות על פי דרך זו מסירה את הבורות, מאפשרת לאדם לגלות את טבעו האמיתי, הטהור והנצחי. והכי חשוב – דרך היוגה מאפשרת לאדם ללמוד כיצד לבצע פעולה מיטיבה בעולם. זהו לב ליבו של תרגול היוגה. פיתוח היכולת לפעול בצורה שתקרב אותנו אל המטרות שלנו. לא המטרות האגואיסטיות, אלא המטרות שלנו כבני אדם: לתמוך בקיום ולהרבות טוב.
היוגה סוטרה של פטנג’לי אם כך הוא ספר הנחיות למדיטציה: כיצד להשקיט את גלי ההכרה, כיצד לחקור ולדעת את טבע האדם וכיצד לפעול מתוך הטבע שואף הטוב שלו.