ריטריט יוגה – מה זה וכיצד זה מועיל לנו?
מה זה ריטריט יוגה?
ריטריט יוגה הינו שילוב של שתי המילים – ריטריט ויוגה.
המילה ריטריט משמעותה נסיגה. בהקשר הזה הכוונה היא לנסיגה מחיי היום יום, מהמיקום הפיסי הרגיל שלנו, מהפעולות והמחויבויות היומיות, ממערכות היחסים והתקשורת הרגילה אל עבר התבודדות בטבע, שתיקה, התנתקות מהטלפון וממשימות היום יום והקדשת הזמן לפעולות שונות מהרגיל.
המילה יוגה מתייחסת לדרך היוגה השלמה על כל רבדיה:
- אורח חיים יוגי המקדם סטווה (תנאים מתאימים לקיום) כגון: תזונה טבעונית, פשוטה ומזינה, שהייה בטבע ושתיקה.
- תרגולי יוגה – אסאנות ופראניאמות (תרגולי גוף ונשימה) להגברת הבריאות והאנרגיה ותרגולי מדיטציה למיקוד וניקוי ההכרה ולהגות פנימית.
- תכלית היוגה – תנועה אל עבר שחרור מסבל והגשמה עצמית מתוך חקירת טבע הדברים וטבענו האמיתי.
כשנחבר את שתי המילים יחד לריטריט יוגה, נקבל זמן שבו אנו פורשים מחיי היום יום, מתנתקים מכל הסחות הדעת ומקדישים את הימים לשתיקה, התבודדות, תרגול והגות פנימית. כך ריטריט יוגה הינו למעשה חממה לתהליך יוגה אינטנסיבי שמטרתו הסופית היא לצמצם את הסבל בחיינו ולהוביל אותנו לידיעה והגשמה עצמית.
מה המקור של הריטריט והאם הוא תמיד קשור ליוגה?
הרעיון של ריטריט אינו מוגבל לעולם היוגה בלבד. במסורות רבות המקדמות התפתחות רוחנית אנו מוצאים את הרעיון של ריטריט כזמן של התבודדות האדם עם עצמו. ריטריט יכול להיות תהליך אישי שהאדם עושה עצמאית, יוצא להתבודדות בטבע ומתרגל לבדו, או יכול להיות ריטריט קבוצתי המונחה על ידי מורה מוסמך.
יפה לראות שהצורך בריטריט כאמצעי להתפתחות רוחנית נמצא במסורות שונות כגון יהדות, נצרות, בודהיזם, יוגה ועוד. כל המסורות הללו הבינו שעל מנת שנוכל לחיות חיים מלאים של עשייה והגשמה עצמית נדרשות לא רק פעולות חיצוניות בעולם, אלא גם זמן לפעולות פנימיות לטיפוח המערכות שלנו ולחקירת טבע הדברים וטבענו אנו.
כך ריטריט אינו חייב להיות קשור ליוגה בלבד ואינו חייב להיות תהליך קבוצתי, אלא פשוט זמן המוקדש לפרישה מהיום יום ולהתבודדות וחקירה פנימית.
מה שמאפיין ריטריט יוגה היא העובדה שזמן הפרישה מוקדש כולו לפיתוח אורח החיים היוגי, לתרגול טכניקות היוגה השונות, ללימוד דרך היוגה השלמה על כל תובנותיה ולהשגת התכלית של היוגה שהיא הגשמה עצמית ושחרור מסבל.
אז מה בעצם עושים בריטריט יוגה?
מלבד הדברים מהם אנחנו נסוגים בריטריט כמו דיבור ושימוש בטלפון, יש דברים רבים אליהם אנחנו דווקא מתקרבים בריטריט ועושים בהם שימוש מועיל.
לרוב, הריטריט יתקיים בטבע במקום המציע מרחב שקט ויפה המאפשר התבודדות. לדוגמא, המדבר בישראל הוא מקום נפלא לקיום ריטריטים שכן המרחב השקט של המדבר תומך בתרגול השתיקה. אך כל מרחב טבעי, עם אויר צח ושקט יציע תנאים מתאימים לקיום ריטריט.
כחלק מהלו”ז, הריטריט יציע יקיצה מוקדמת על מנת ליהנות מהשעות השקטות של הבוקר יחד עם מדיטציית בוקר ולאחר מכן הליכה שקטה בטבע. להתעורר באופן הזה נותן את התנאים המתאימים לגוף, לאנרגיה ולהכרה ומכין את המערכת שלנו להמשך היום.
לאחר מכן, נשוב מהליכת הבוקר לתרגול יוגה פיסי של כשעה או שעה וחצי. התנועה בשילוב הנשימות מאפשרים לגוף להיפתח, להתגמש ולהתחזק, לאנרגיה לעלות ומכין אותנו לישיבות המדיטציה הארוכות שיבואו בהמשך היום. כל תרגול יוגה יסתיים תמיד בישיבה נוספת למדיטציה על מנת לעשות שימוש בתנאים הפיזיים והאנרגטיים שיצרנו באמצעות התרגול ולתעל אותם לטובת המדיטציה.
לאחר ארוחת בוקר פשוטה, טבעונית, מזינה וטעימה ומנוחה קלה, נתחיל בשלב האינטנסיבי של תרגול המדיטציה. המדיטציות מותאמות תמיד לרמת הריטריט – עבור ריטריט מתחילים אורך המדיטציות יהיה כ 20 דק’ ובריטריט מתקדמים אורך כל מדיטציה יכול להיות 40 דק’ ואף שעה. גם אופן הנחיית המדיטציות משתנה בהתאם לרמת הריטריט. עבור ריטריט מתחילים רוב המדיטציות יהיו מדיטציות מונחות, המאפשרות למתרגלים לעקוב בקלות אחר הוראות התרגול בלי ללכת לאיבוד בנבכי ההכרה ומסייעות להם לפתח את היכולות הנדרשות ללא מאמץ מיותר. בריטריט מתקדמים יש יותר מדיטציות שקטות בהן ההנחיה ניתנת מראש ולא בתוך זמן המדיטציה וכל מתרגל אחראי להנחות את עצמו לאורך כל הישיבה.
מכיוון שלא ניתן לשבת כל היום ברצף, בין המדיטציות המתנהלות בישיבה אנו יוצאים למדיטציות בהליכה. לרוב, מדיטציות ההליכה מציעות את אותו תרגול אך היישום שלו הוא בתנועה במקום בישיבה ממושכת. זמן המדיטציות בהליכה הוא זמן חשוב המאפשר לגוף לקבל את התנועה לה הוא זקוק יחד עם המשך החזקת המיקוד של ההכרה.
כך מתנהל לו היום במעבר בין מדיטציות בישיבה למדיטציות בהליכה. לאורך היום יש ארוחה נוספת וזמן למנוחה קלה.
אחד האלמנטים החשובים שריטריט יוגה מציע הוא תרגול היוגה המתקיים פעמיים ביום. בבוקר כהכנה ליום ולקראת ערב לאחר כל זמן הישיבות הארוך. בעוד תרגול הבוקר מכוון להעלאת רמת האנרגיה ולהכנת הגוף לקראת הישיבות, תרגול הערב מטרתו לשחרר את כל העומסים והמתחים שנוצרו במהלך הישיבות ולאפשר הרפיה עמוקה לגוף ולהכרה כך שנהיה מוכנים לשינה טובה ולעוד יום תרגול למחרת.
הרעיון המרכזי בלו”ז של הריטריט הוא חוסר הגיוון. כל יום מתנהל בדיוק אותו דבר, מציע בדיוק את אותה תזונה וסדר יום על מנת שלא נהיה מוטרדים משינויים. הדבר היחיד שמשתנה בריטריט הוא תרגול המדיטציות המתפתח יחד עם השקט שנוצר והיכולות המתפתחות ומוביל אותנו אל עבר תובנות עמוקות בנוגע לטבע הדברים ולטבענו אנו.
מהן התועלות של ריטריט היוגה והאם לריטריט יש השפעות ארוכות טווח?
לריטריט היוגה תועלות רבות הן בזמן הריטריט והן לאחריו.
התועלות בזמן הריטריט באות לידי ביטוי בשיפור איכות הגוף, האנרגיה וההכרה. הגוף בעקבות התרגול הפיזי היומיומי מתגמש ומתחזק, האנרגיה עולה ומתייצבת והעייפות פוחתת, וההכרה נהיית יותר בהירה וממוקדת. היעדר המשימות והמחויבויות היומיות במהלך הריטריט מאפשר לסטרס הרגיל שלנו להתפוגג, הכיווצים משתחררים והאנרגיה זורמת בתנועה הרמונית ונעימה במערכת. משתתפים רבים יחוו התרחבות, תחושה של אושר פנימי, מרחב שנוצר ונועם, יחד עם תחושה של חיבור מחדש לעצמנו ומציאת איזון ויציבות פנימית. לרוב ריטריט ילווה גם בתובנות חדשות על חיינו, מערכות היחסים שלנו, קבלת החלטות שנדחו לאורך זמן ותחושת מסוגלות לשינוי ושיפור חיינו.
כל הדברים הללו יתרחשו בזמן הריטריט, אך האם הם בהכרח יתמידו איתנו במהלך היום יום? חלקם יותר חלקם פחות, אך בסופו של דבר חשוב לזכור שכל ההשפעות הללו הן זמניות ויושפעו מאורח החיים אליו נשוב. אם נפסיק לתרגל, לא נקפיד על תזונה מאוזנת, לא נצא לטבע או נקדיש זמן להתבודדות והגות פנימית, בהדרגה נראה כיצד הגוף, האנרגיה וההכרה יחזרו למצבם הקודם. לרוב, התהליך הזה הוא בלתי נמנע מכיוון שלא ניתן לחיות את אותה שגרה של ריטריט ביום יום וגם לא צריך, ועם זאת יש דברים שממשיכים איתנו הלאה – היכולות שפיתחנו בזמן ריטריט היוגה והידע והתובנות שהשגנו יתמידו איתנו לטווח ארוך. היכולת לתרגל שליטה בתשומת הלב נשארת איתנו, היכולת להבחין בעולם התופעות, התובנות שהגיעו מתוך החקירות האנליטיות לגבי טבע הדברים והטבע שלנו נשארים טבועים בהכרה. לדוגמא, לאחר הריטריט נדע שיש לנו אפשרות לשלוט בתשומת הלב, שאנו יכולים לכוון אותה כרצוננו גם אם ההכרה מלאה במחשבות. נכיר את התרגול שמפתח ומשמר את היכולת הזו ונדע שאם נשוב לתרגל אותו היכולת תתפתח מחדש . כלומר, אם נרצה שהיכולת תישאר מפותחת נצטרך להטמיע זאת בפעולה ביום יום ולהתמיד בתרגול של מיקוד באובייקט אחד. אותו דבר לגבי התובנות שהשגנו – על מנת שנראה את התועלת שלהן בחיי היום יום נצטרך ליישם אותן בפעולה. דוגמא פשוטה – נצא מהריטריט עם ההבנה שתזונה טבעונית פשוטה מיטיבה איתנו, אך בשביל לקבל את התועלת של התזונה נצטרך להטמיע אותה ביום יום.
לסיכום
ריטריט יוגה ייטיב עם כל אחד מאיתנו ויאפשר למערכת שלנו לקבל את המנוחה, התזונה, התרגול, היכולות והתובנות שלהם היא זקוקה על מנת להמשיך לפעול בעולם בשגרת היום יום שלנו. עם זאת חשוב לזכור שרק לצאת לריטריט אחת לשנה לא יעשה את ההבדל. בסופו של דבר על מנת לקבל את כל התועלות של הריטריט נצטרך להטמיע את התרגול והתובנות שקיבלנו בפעולה בחיי היום יום. מי שיעשה זאת יראה את התוצאות בצורת גוף חזק ובריא, אנרגיה טובה, הכרה בהירה וממוקדת, שלווה ואושר פנימיים, התבססות בעצמי ויכולת לנהל את מערכות היחסים שלנו ואת המחויבויות שלנו בצורה יותר מאוזנת בלי לשלם את המחיר של חיים מלאי עשייה.