|

על ההבדל בין ריטריט מיינדפולנס לסדנת יוגה

עם המודעות שמתפתחת לצורך ולתועלת שבתרגול מדיטציה, מוצעים בשוק יותר ויותר סדנאות יוגה, ריטריטים של מיינדפולנס, ריטריטי ויפסנה ועוד. המגוון, על אף היותו חשוב, עלול לבלבל מתרגלים המחפשים העמקה בתרגול ובלימוד מדיטציה אך לא יודעים להבדיל בין האפשרויות השונות ומה יכול להתאים ולתת מענה לצרכים שלהם. המאמר שלפניכם בא לעשות הבחנה ברורה בין ריטריט מיינדפולנס לסדנת יוגה במטרה לסייע לכם לבחור את הפעילות המתאימה ביותר עבורכם.

מה ההבדל בין ריטריט לסדנה?

כיום, מנחים רבים לא מבחינים בין השימוש במילה ריטריט לבין השימוש במילה סדנה וקוראים כמעט לכל פעילות ריטריט, על אף שכוונתם לערוך סדנה. לכן תחילה עלינו לברר מה בדיוק ההבדל בין ריטריט לסדנה.

במהות של הריטריט נמצא הרעיון של נסיגה – התנתקות מכל הדברים הרגילים שאנו עושים ויצירת תנאים שונים לחלוטין המאפשרים לנו להתכנס פנימה ולעשות עבודה רוחנית מאומצת.

לריטריט מאפיין ייחודי מאוד שאינו נמצא בסדנאות והוא האלמנט של השתיקה וההתנתקות מכל גירויי היום יום. על מנת שפעילות תקרא ריטריט היא חייבת “להכריח” את המשתתפים בה להתנתק מהיום יום הרגיל שלהם – בריטריט אנו שומרים על שתיקה מלאה, לא ניתן להשתמש בטלפונים, אין שימוש בשום מכשיר דיגיטלי אחר, לא מצלמים, לא מאזינים למוסיקה, לא רוקדים ואף לא עושים פעילויות פנאי כגון קריאה או ציור. הריטריט חייב להפגיש אותנו עם הקושי של ההתנתקות מכל גירויי היום יום ולהציע לנו, בתוך המרחב הריק שנוצר, טכניקות תרגול.

בריטריט אנו מקפידים על התכנסות פנימה ולא על מפגש חברתי. בעוד סדנאות לרוב מציעות שיחות, מפגשים חברתיים, פעילויות משותפות ליצירת היכרות ושיח, הריטריט מכוון לכנס כל אדם בתוך עצמו. בריטריט מלבד השתיקה אנו מקבלים המלצה לא ליצור קשר עין עם משתתפים אחרים. לא לחייך, לא לתקשר בשום צורה ולהקדיש את כל הזמן להתבוננות פנימית. ההנחיה הזו חשובה מאד ומהותית לריטריט שכן זה חלק חשוב מהנסיגה שהריטריט מציע.

מאפיין נוסף חשוב של ריטריט שלא בהכרח נמצא בסדנה הוא תרגול המדיטציה – כל ריטריט מחייב טכניקת תרגול מדיטציה שהיא מרכז התהליך. זו יכולה להיות ויפסנה רגילה, מיקוד באובייקט אחד, מדיטציית מיינדפולנס או מדיטציה אנליטית, לא משנה, אך ללא תרגול מדיטציה, הפעילות לא יכולה להיקרא ריטריט.

דבר נוסף שמאפיין ריטריט בשונה מסדנה היא ההקפדה על תזונה מאד פשוטה, טבעונית וסטווית. בעוד סדנאות רבות מעוניינות לתת לנו חוויה קולינרית, לפנק אותנו בשפע מזונות, ריטריט מציע בדיוק ההיפך – התזונה חייבת לגרות אותנו כמה שפחות על מנת שלא ליצור התרגשות מיותרת בהכרה.

באופן קצת פשטני אפשר לסכם ולומר שסדנה מכוונת להיות חוויה כיפית, שופעת תוכן ועניין לעומת ריטריט שאינו מציע לא הנאה ולא כיף, אלא פשוט הזדמנות להתנתקות, להתכנסות פנימית ולעבודה מודעת. עם זאת מעניין להיווכח שעל אף שריטריט אינו מכוון לייצר הנאה בסופו של דבר הוא לרוב מתגמל הרבה יותר.

הסוגים השונים של ריטריט – יוגה ויפאסנה, מיינדפולנס ויפסנה ועוד

כפי שראינו, מלבד השתיקה, אלמנט מהותי נוסף שעל כל ריטריט להציע למשתתפיו הוא התרגול המדיטטיבי. כל ריטריט חייב להציע טכניקות תרגול מדיטציה כגון מיקוד באובייקט אחד, מיינדפולנס וחקירה אנליטית, המיועדות להביא לתובנות ולהתפתחות אישית.

ניתן למצוא מגוון ריטריטים העוסקים בנושאים שונים: ריטריט יוגה ויפאסנה, ריטריט מיינדפולנס, ריטריט לפתיחת הלב וכדומה שלכל אחד מהם התרגול והתכלית שלו. לדוגמא, בריטריט יוגה ויפאסנה טכניקת התרגול העיקרית תהיה מיקוד באובייקט אחד במטרה לפתח את השליטה בתשומת הלב. בריטריט מיינדפולנס לעומת זאת הטכניקה העיקרית תהיה כמובן מדיטציית מיינדפולנס והמטרה תהיה לפתח את יכולת ההתבוננות הרחבה ואת יכולת ההבחנה. כאשר אתם ניגשים לבחור ריטריט כדאי לדעת מה טכניקת התרגול העיקרית שהריטריט מציע ולוודא שהטכניקה מתאימה ליכולותיכם ולצרכיכם.

למי מתאים להשתתף בריטריט מיינדפולנס?

תרגול מדיטציית מיינדפולנס דורש יכולת שימוש בתשומת הלב ואימון קודם בטכניקת מיקוד באובייקט אחד, כך שריטריט מיינדפולנס מתאים למתרגלים בעלי ניסיון. מי שמגיע לריטריט מיידנפולנס לאחר שכבר פיתח את יכולת השליטה בתשומת הלב ימצא את המעבר לטכניקת המיינדפולנס פשוט וקל. יחד עם זאת חשוב לציין שריטריטים ארוכים של מיינדפולנס יציעו למשתתף קודם כל מספר ימים של אימון בטכניקת מיקוד באובייקט אחד ורק לאחר מכן מעבר לטכניקת המיינדפולנס כך שריטריט מיינדפולנס ארוך יכול להתאים גם למתרגלים ללא ניסיון קודם.

מה ההנחיות הניתנות למדיטציית מיינדפולנס בריטריט?

הכניסה למדיטציית מיידנפולנס נעשית בדרך כלל מתוך המיקוד באובייקט אחד. לאחר שמיקדנו את תשומת הלב באובייקט אחד ההנחיה שתנתן תהיה להרחיב את תשומת הלב ולהתחיל לפתח מודעות לאובייקטים נוספים מלבד אובייקט המיקוד שלנו. אז נגלה שאנו נהיים מודעים למגוון אובייקטים כגון תפיסות חושיות, תחושות גופניות וכל הפעילות המנטלית המתרחשת בהכרה הכוללת מחשבות, תחושות, רגשות. האימון העיקרי שלנו יהיה להתבסס במודעות הרחבה מול כל האובייקטים ולאפשר להם להופיע ולהיעלם תוך שמירה על מודעות רציפה וללא הפניית תשומת לב מיוחדת לאף אחד מהאובייקטים המופיעים. מתוך האימון הזה אנו מתנסים ישירות בטבע המשתנה של עולם התופעות לעומת הטבע הקבוע של המודעות.

בנוסף להנחיות הניתנות לזמן המדיטציה בישיבה, אנו מתאמנים על התבססות במודעות גם באמצעות מדיטציות הליכה בהן ההנחיה היא זהה, אולם הגוף נמצא בתנועת הליכה איטית על מנת לחלץ מעט את העצמות ולא לגרום לעומס פיסי מיותר. הנחיה חשובה נוספת שאנו מתרגלים היא שמירה על מודעות ערה ורציפה לאורך כל היום של הריטריט, במעברים בין התרגולים השונים, בזמן האכילה, ביציאה לטיול, במקלחת וכדומה. ההנחיה תהיה להישאר בערות אל מול כל התחושות והמחשבות שעולים במשך היום ופשוט להבחין בטבע המשתנה שלהם בלי לפעול מהם או להתחיל לקיים עליהם דיון פנימי. זהו אימון נפלא שכן הוא מאפשר לנו לפגוש את הקשיים והאתגרים הפיסיים והמנטליים שעולים ולהתמיד בתרגול. לדוגמא, אנשים רבים חווים לאורך הריטריט קוצר רוח, שעמום או תחושת אי הצלחה שיכולים להתבטא ברצון לעזוב את הריטריט באמצע. מי שמתאמן במיינדפולנס מול התחושות והמחשבות הללו יפתח מודעות לתחושות אך לא יפעל לפיהן ולא יקום ויעזוב את הריטריט, אלא יבין שגם התחושות הללו הן אמצעי לתרגול ולפיתוח מודעות ואין צורך להפוך את הרצון לעזוב לפעולה של עזיבה. לעומת זאת, מי שלא יצליח ליישם את ההנחיות ויגרר אחר התחושות הללו בדרך כלל יעזוב את הריטריט באמצע.

כיצד ריטריט המיינדפולנס משרת את היום יום שלנו?

פיתוח יכולת התבוננות ומודעות רחבה ויציבה מול התנסויות החיים, תחושות הגוף והפעילות המנטלית של ההכרה היא המפתח למציאת רווחה, שלווה ויציבות פנימית. אם אי פעם הרגשתם שמאורעות החיים מטלטלים אותכם, שכל שינוי רגשי מוציא אותכם מאיזון, שאין לכם יכולת להכיל את שפע הגירויים והעומסים של חיי היום יום, תרגול המיינדפולנס הוא בדיוק בשבילכם. מי שמתאמן על המזרן בפיתוח מודעות רחבה ויציבה יגלה שאת אותה יכולת בדיוק הוא יכול ליישם בחיי היום היום. מכיוון שאין לנו יכולת לווסת את החיים שיתנהלו בדיוק כרצוננו מובטח שלאורך חיינו נפגוש אין סוף אתגרים, קשיים ומצבים רגשיים לא נעימים. בתחילת דרכנו אנו אולי עוד חושבים שאם נדרוש מאנשים סביבנו להשתנות או נמנע מסיטואציות ומקומות מסוימים זה יבטיח לנו יציבות. אך כל מי שחי מספיק שנים מגלה שלא משנה כמה מאמץ השקענו בלייצר ביטחון ונוחות, החיים תמיד בכל רגע יכולים לצאת מאיזון. זו אחת התובנות החשובות בדרך והמוטיבציה שלנו לתרגול מיינדפולנס – היציבות בחיים איננה נמצאת בבן זוג קבוע או משכנתא לכל החיים אלא במודעות קבועה ובלתי משתנה מול אירועי החיים המשתנים המאפשר לנו להישאר באיזון גם בתוך סערות רגשיות. מתרגלים רבים מעידים כיצד היכולת הזו משרתת אותם בכל רבדי החיים – במערכות היחסים, מול הילדים ובני הזוג, בקריירה ומול כל אירוע כמו שינויי מזג האויר או מצב ביטחוני מעורער.

אם אי פעם חיפשתם יציבות ואיזון בחיים יציאה לריטריט מיינדפולנס, העמקה בטכניקה ותרגול מתמיד של מיינדפולנס על המזרן ובחיי היום יום הוא הפתרון. 

פוסטים דומים

כתיבת תגובה