ניקיון ההכרה – שאול גתרי


בעבר הסתכלתי על תרגול ניקיון (שאוצ’ה) בתור להרים לכלוך מהרצפה ולשים אותו בפח, היום אני יודע שזה הרבה מעבר לכך. זה אחד התרגולים המשמעותיים בדרך וזה אפילו כתוב בסוטרות. את התרגול הזה כדאי להתחיל ליישם כבר עכשיו.

בסוטרות היוגה של פטנג’לי מתוארים בפרק שתיים הוויסותים – היאמות והניאמות. שאוצ’ה היא אחת הניאמות. לכל יאמה וניאמה יש סוטרה שאומרת למה ניתן לצפות כאשר מתבססים בה. ניקיון היא היחידה שיש לה 2 סוטרות (2.40-41). כי למבוססים בניקיון יש שני רבדים האחד פיזי וראשוני, השני הכרתי.

ברובד הראשון אנחנו מתבססים בניקיון חיצוני של הסביבה והגוף. ההתבססות ברובד זה נובעת מזיהוי הפעולות האוטומטיות של ההכרה, שרוצה כל הזמן את הנעים והנוח, ובחירה בפעולה המועילה, היא לא תמיד נעימה או כיפית באותו הרגע.
לדוגמא אם אני בא הביתה וזורק את הדברים בכניסה נוטש את הנעליים איפשהו בחלל החדר, לוקח משהו מתוק לאכול ומתיישב בסלון לראות חדשות, ברור שלהכרה שלי יהיה כיף. אבל אם אני אבחר להניח את הדברים במקומם, אכין תה במקום משהו מתוק ובמקום לשבת בסלון עם החדשות אבדוק מה הפעולה המועילה ואותה אבחר לבצע התוצאות שאקבל חזרה יהיו שונות. נקבל סביבה עם פחות גירויים להכרה, גוף נקי ומציאות תומכת יותר בפעולה מודעת.

הרובד הראשון מאפשר לרובד השני להתרחש. שם ההכרה מתייצבת ומתאפשר מיקוד ובהירות בהכרה, נוצרת מוכנות לרכוש ידע על העצמי ואנחנו מתחילים לראות את העצמי. זה לא נגמר בזה – הסוטרה השנייה מסתיימת באופן פתוח, כמו משאירה את הנושא לחקירה שלנו במקום להגביל ולומר לנו “זהו” היא אומרת “ועוד דברים”.  כל שאר היאמות והניאמות מובילות לתוצר אחד, כמו “ראייה בהירה”, “אושר עליון”, “הלימה בין פעולה  לתוצאה”. ניקיון מתחיל בסביבה ובגוף הפיזי המוחשי וממשיך אל התפתחות מתמשכת של ההכרה.

אז למה כדאי לנו להשקיע מאמץ בתרגול וויסות ההכרה על ניקיון? כי מתוך פעולה פשוטה אנחנו מיצרים שרשרת תגובות ומקבלים תמורות על פני רבדים שונים. לאורך זמן התמורות משתנות ומתפתחות, בהתאם להתפתחות שלנו, לכן כדאי להתחיל ולהתמיד או לפחות להקדיש לזה שבועיים של תשומת לב ולבדוק בעצמכם אם זה משהו שתרצו בחיים שלכם ובאיזו מידה.
סוטרות היוגה של פטנג’לי
2.40 – למבוססים בניקיון – חוסר עניין בגופם ובגופם של אחרים.
2.41 – ובנוסף, קיום, טוהר, הכרה בהירה, מיקוד, שליטה בחושים, ראיית העצמי ויכולות נוספות. 

פוסטים דומים

כתיבת תגובה