יוגה וגיל המעבר – יעל שקד
המונח “גיל המעבר” מתאר תקופה בחיי האישה בה תקופת הפוריות הסתיימה. האישה נכנסת מבחינה הורמונלית לתקופה חדשה בחייה. תקופה זו מתחילה לאחר שנה מתום הוסת האחרונה. שליש מחיינו כנשים מתרחש בתקופת חיים זו, לכן חשובה התמיכה והדאגה למערכת הפיזית מנטלית בתקופה זו.
פרה מנפאוז הוא הזמן שלפני הפסקת הוסת. לעתים נמשך מספר חודשים ולעתים מספר שנים. המחזורים מתחילים להיות לא סדירים, ארוכים יותר או קצרים יותר והדימום הופך להיות לא עקבי וטיב הדימום משתנה (ייתכנו גושים לקראת סיום הוסת).
תהליך זה מתחיל סביב גיל 35. הורמון האסטרוגן בהדרגה מתחיל לרדת בגוף, למרות שתסמיני גיל המעבר יכולים לבוא לידי ביטוי שנים רבות לאחר מכן. השחלה מתחילה לאבד את הזקיקים, אך היא ממשיכה לתפקד ולהפריש מעט אסטרוגן גם בגיל המעבר ולאחריו. אסטרוגן מיוצר גם משומן בטני וגם בלוטות האדרנל עוזרות בייצור אסטרוגן בגיל המעבר.
סימנים לגיל המעבר הם הפסקת הוסת, תסמיני גיל המעבר ורמה גבוהה של הורמון ה FSH (רמת הורמון ה FSH נמדד בדם ביום השלישי עד החמישי מתחילת הוסת).
סערת ההורמונים החודשית נעלמת ונוצר מישור הורמונלי שנמשך לאורך שנים ומייצר אפשרות לשקט רגשי.
בתקופה זו, תפקוד השחלות יורד, הן כבר לא מייצרות אסטרוגן בכמות גדולה והמשמעות של הדבר היא התחלת תהליכי התבגרות של הגוף.
בכל תאי הגוף יש קולטנים לאסטרוגן (מלבד הטחול) – האסטרוגן שומר על תפקוד תקין של התאים וגורם לנשים להרגיש ולהראות חזקות ובריאות, השיער בריא, העור חזק ומתוח, יש כוח בשרירים והמפרקים משומנים היטב. האסטרוגן הוא הורמון הישרדותי שגורם לנו לטפל ולדאוג יותר לסביבה ופחות לעצמינו, בגיל המעבר כשהאסטרוגן יורד, פוחת הצורך לטפל באחרים והאישה יכולה להתפנות לטפל בעצמה.
תסמיני גיל המעבר הם: קמטים בעור, יובש בנרתיק, ירידה בחשק המיני, שינויים בדופן השופכה ובשליטה על שלפוחית השתן, פטרת בנרתיק, דלקות בשלפוחית השתן, פלפיטציות, נדודי שינה, הזעת לילה – נובעת כתוצאה מהתרחבות כלי הדם לפנות בוקר, גלי חום – זהו הסימפטום השכיח ביותר, כמעט 70% מהנשים בגיל זה יחוו גלי חום. האסטרוגן משפיע על רמת הסרוטונין במוח שאחראי בין היתר על ויסות הטמפרטורה בגוף, דימומים כבדים לקראת סוף הוסת בגלל הירידה בפרוגסטרון, אגירת נוזלים ונפיחות – בבטן, בשדיים וברגליים, השמנה – חילוף החומרים מואט, סוכרת, מגרנות – כתוצאה משינויים הורמונליים, אוסטיאופורוזיס, שינויים במצב הרוח.
יש נשים שמיד יפנו לנטילת הורמונים חלופיים. זהו פתרון שמחזיר את האסטרוגן לגוף. ביוגה תרפיה יש לנו אמצעים טבעיים להקלה על תסמיני גיל המעבר:
תרגול שמשלב תנועה בכל המפרקים כדי להשאיר את הגוף תנועתי. התרגול כולל העלאת דופק באופן מבוקר על מנת לשמור על תפקוד הלב וכלי הדם, תרגילים להחזר דם ורידי לנפיחויות ברגליים, נשימות שיטאלי הן נשימות מקררות שעוזרות לגלי החום ודמיון מודרך שכולל דימויים מקררים ומרגיעים.
תזונה מותאמת בהתאם לדושה (ואטה, פיטה או קאפה), בדגש על תזונה יותר מלאה ומותאמת לקאפה (כיוון שהשריר והעצם מדלדלים עם ירידת האסטרוגן). רצוי להעלות את כמות החלבונים כדי להעלות מסת שריר. נרצה להוריד מאכלים חריפים, קפאין, אלכוהול ולהמעיט בסוכר ובפחמימות.
מבחינת תוספי תזונה: לגלי חום – סימדונה, קוהוש שחור ושטווארי, לצפיפות העצם – תוספת ויטמין D ותוספת סידן, לכאבי המפרקים – כורכומין.
נרצה ללמד את האישה ידע על גיל המעבר כך שהיא תהיה מודעת מה עובר עליה ולנרמל את התופעות המותאמות לתקופת חיים זו.
נעשה עם האישה תהליך אל עבר פיתוח מודעות כך שהיא תוכל להיות זו המתבוננת על תסמיני גיל המעבר, ולא להיות מזוהה עמם באופן מוחלט. למשל, לכל גל חום יש התחלה, אמצע וסיום והאישה מודעת לגל הזמני והחולף.
בגיל המעבר בריאות האישה תלויה באופן בו האישה מודעת לעצמה ולהשתנות התמידית, מודעת למתבוננת הקבועה שהיא על כל התופעות המשתנות, ליכולת שלה ליצור שינוי ולהתפתח, לייצר אפיקים חדשים של התעניינות ועיסוק ולצקת משמעות לחייה.
נמליץ לאישה לדאוג באופן שוטף לכל רמות הקיום:
פיזית – תזונה בריאה, פעילות גופנית מאוזנת, שינה טובה ותוספי מזון מותאמים.
אנרגטית – תנועה מאוזנת, נשימה טובה ומנוחה מותאמת.
הכרתית – לצרוך תכנים מעוררי השראה, לטייל בטבע ולעסוק בפעילות שמייצרת משמעות למימוש הפוטנציאל האישי והאנושי.
ידע – לרכוש ידע מבחין בינה לבין השתנות החיים התמידית.
הגשמה – הגשמה של גדילה במודעות ומתוך כך פעולה בעולם מתוך ראיה בהירה ושירות.