ריטריט מדיטציה – מה עושים שם בעצם?
מה זה ריטריט מדיטציה?
ריטריט מדיטציה הינו סוג של סדנא שלרוב מתנהלת על פני כמה ימים שלה מבנה ותכלית יחודיים בשונה מסדנאות אחרות. לריטריט מדיטציה כמה מאפיינים:
- המאפיין העיקרי של ריטריט מדיטציה הוא השתיקה שעליה שומרים לאורך כל ימי הריטריט. השתיקה הכרחית על מנת לצמצם את הגירויים של ההכרה, להפחית את תנועת המחשבות ולאפשר פיתוח של קשב וריכוז. כולנו יודעים כמה אנרגיה מתבזבזת בשיחות, כמה איננו בתשומת לב למה שמתרחש בזמן שאנו מדברים וכמה תחושות ורגשות עולים בנו בזמן תקשורת עם אנשים. כל אלה אינם תומכים בתרגול המדיטציה. השתיקה, על אף שנראית כמאתגרת, למעשה מייצרת סביבה שקטה בה כל אחד יכול להתכנס לתוך עצמו ולהשקיע את האנרגיה ותשומת הלב בפיתוח היכולות ההכרתיות הנדרשות ובחקירה פנימית.
- מאפיין נוסף שנפגוש בריטריט מדיטציה הוא כמובן תרגול המדיטציה עצמו. בשונה מסדנאות אחרות בו הזמן מוקדש למגוון פעילויות, בריטריט מדיטציה עיקר הזמן מוקדש לתרגול המדיטציה. שעות ארוכות לאורך היום אנו מבלים בישיבה על הכרית, בעיניים עצומות, עוקבים אחר ההנחיות הניתנות ומשתדלים ליישמן בדרך הטובה ביותר. אפילו בין המדיטציות בישיבה אנו שומרים על התרגול באמצעות מדיטציות הליכה או דגשים להתבוננות במהלך כל היום ואפילו בזמן החופשי. תרגול המדיטציה לאורך הריטריט אינו חד גוני אלא מתפתח יחד איתנו ומטרתו בסופו של דבר להוביל אותנו לפיתוח יכולות מסוימות ולתובנות המגיעות מתוך התנסות ישירה.
- אספקט חשוב נוסף המאפיין הוא אורח החיים המיוחד שעליו מקפידים בריטריט מדיטציה. תחילה, הסביבה חשובה מאד. לרוב הריטריט יתקיים בסביבה נטולת גירויים ורעשים על מנת לאפשר שקט והעמקה בתרגול. התזונה לאורך הריטריט הינה תזונה טבעונית, פשוטה ומזינה, בדרך כלל רק שתי ארוחות ביום על מנת לא להכביד על הגוף וההכרה ועם זאת לספק אנרגיה טובה לשעות הרבות של המדיטציה. בנוסף, בתחילת ריטריט אנו מכבים טלפונים, לא משתמשים בשום אמצעים דיגיטליים ואפילו לא קוראים ספרים, מציירים, מנגנים או כל פעילות פנאי אחרת, על מנת לתת להכרה להתמקד בתרגול בלבד מבלי לאפשר לה למצוא שעשוע במקורות אחרים.
איזה מדיטציות מתרגלים בריטריט מדיטציה?
ריטריט מדיטציה יכול להתמקד בסוג אחד של מדיטציה או להציע מגוון מדיטציות המייצרות יחד תהליך אחד שלם. שלושת סוגי המדיטציה הנפוצים שאנו פוגשים בריטריטים הינם: מיקוד באובייקט אחד, מיינדפולנס ומדיטציה אנליטית:
מדיטציית מיקוד באובייקט אחד – ריטריט למתחילים לרוב יתמקד במדיטציית מיקוד באובייקט אחד בלבד שמטרתה פיתוח יכולת השליטה על תשומת הלב והשקטת התנודות של ההכרה. זהו השלב הראשון בדרך היוגה השלמה, הטכניקה הראשונה שאנו פוגשים בשלב לימוד המדיטציה והפתח להמשך הדרך ופיתוח יכולות נוספות. בטכניקת מיקוד באובייקט אחד אנו ממקדים את כל תשומת הלב באובייקט אחד, ומקפידים להחזיר אותה לשם כל פעם שהיא בורחת לאובייקטים אחרים. מתרגלים חדשים מגלים קודם כל שיש להם בכלל שליטה על הדבר שנקרא תשומת לב. אימון במיקוד תשומת הלב על אובייקט אחד מפתח את השליטה עליה. האובייקט עצמו מותאם לרמת המתרגלים – מתרגלים חדשים יקבלו אובייקט גס שקל להתמקד בו כמו ספירה של נשימות או מיקוד במנטרה. עם ההתקדמות ביכולת התרגול אנו עוברים לאובייקטים מעודנים יותר כגון מיקוד בנשימה ללא ספירה או מיקוד באזור פיסי.
מדיטציית מיינדפולנס -מיינדפולנס הינו השלב השני של אימון ההכרה ומטרתו לפתח את יכולות ההבחנה שלנו. בשלב הזה כבר פיתחנו את היכולת לכוון את תשומת הלב וכעת אנו רוצים לעשות שימוש ביכולת הזו על מנת להתחיל להבחין בדברים שישנם. ניתן לקרוא למדיטציית מיינדפולנס גם התבוננות רחבה. האימון במקרה הזה הוא להרחיב את תשומת הלב ובמקום להתמקד רק באובייקט אחד להישאר בהתבוננות ערה לכל אובייקט שמופיע. בשלב הזה נתאמן בהחזקת ערות מול צלילים, נשימה, אובייקטים פיזיים, אובייקטים מחשבתיים, רגשות, תחושות ועוד. המיינדפולנס מאפשר לנו להבחין, להיות ערים למתרחש, מבלי להיסחף אחרי המתרחש, אלא רק להמשיך להחזיק מודעות ערה לכל מה שמתרחש. זהו אימון מתקדם יותר ממיקוד באובייקט אחד ובאמצעותו אנו מפתחים את יכולת ההבחנה.
מדיטציה אנליטית – תרגול מדיטציה אנליטית עושה שימוש ביכולת המיקוד וההבחנה שפיתחנו באמצעות שתי הטכניקות הקודמות, ומאפשר לנו עתה לחקור את טבע הדברים ואת הטבע שלנו ולקבל תובנות לגביהם. התובנות המתקבלות בעקבות החקירה הן חלק מהותי מדרך היוגה והאמצעי שלנו לשחרור מסבל והגשמה עצמית. במדיטציה אנליטית אנחנו לרוב מונחים על ידי מורה הנותן לנו הנחיות במה למקד את תשומת הלב ושואל שאלות המובילות אותנו לחקירה של טבע התופעות והטבע המודע שלנו. את הידע המתקבל בעקבות החקירות האנליטיות אנו לוקחים אל חיי היום יום ומיישמים בפעולות, כך שנראה את תוצאות דרך היוגה לא רק בזמן ריטריט אלא בחיים עצמם.
למי מתאים לצאת לריטריט של מדיטציה?
היציאה לריטריט היא פעולה של תחזוק המערכת שלנו. כמו טיפול 10000 לרכב. הוא נדרש על מנת לשמור על תקינות המערכת גם כשהכל מתנהל כרגיל, מבלי להמתין לבעיות שיצוצו. כך שיציאה לריטריט מדיטציה מועילה ואף הכרחית לכל אדם. ריטריט מבטיח שהמערכות הפיזיות, האנרגטיות וההכרתיות שלנו יקבלו את הניקוי, הכיוונון והחידוש להן הן זקוקות אחת לכמה זמן.
כשם שטיפול מעמיק לרכב אינו יכול להתבצע כל עוד הרכב מונע ודורש להשבית אותו לכמה שעות, כך גם ניקוי וטיפול במערכת האנושית מחייב השבתה קלה של המערכת לפרק זמן מסוים. כאשר נחזור לחיי היום יום בסיומו של ריטריט נגלה שהמערכת עובדת הרבה יותר טוב, שרמת האנרגיה עלתה, שהגוף גמיש ונינוח ושפרקנו עומסים מיותרים.
אנשים רבים מעידים שעל אף שריטריט יוגה דורש קימה מוקדמת ותרגול אינטנסיבי לאורך היום, הם חוזרים מריטריט עם אנרגיה רבה יותר משיש להם אפילו אחרי חופשה מפנקת. בנוסף מתגלה לרוב האנשים כי השתיקה היתה החלק הכי קל ומהנה בריטריט, שהיא איפשרה להם להיות הם עצמם ללא האתגר והמורכבות ששיחות יוצרות, ובסופו של דבר איפשרה להם שקט פנימי והקשבה פנימית למפגש עם עצמם.
ועוד דבר מעניין שמתרחש בסיומו של ריטריט – אנשים לא רוצים לפתוח את הטלפון מחדש. רובם מעידים כי חווית הניתוק מהטלפון היתה כל כך משמעותית וחשובה ונתנה כל כך הרבה מנוחה, שאין להם רצון לפתוח אותו.
ריטריט מדיטציה מתאים לכל אדם הזקוק לפסק זמן מהחיים, להתכנסות פנימית ולמפגש עם עצמו. אין צורך להיות מתרגלים מתמידים על מנת להשתתף בריטריט מדיטציה. ניתן להשתתף בריטריט מדיטציה אפילו של יום אחד. מנחה ריטריט טוב יודע להתאים את תרגול המדיטציה לקבוצת המתרגלים ולהוביל אותם לתהליך משמעותי לגילוי תובנות חשובות על טבע הדברים וטבע האדם. עם זאת על מנת שיהיה לנו ריטריט מוצלח ונזכה לחוות את פירות התרגול עלינו להתמיד בהגעה למדיטציות וליישם את ההנחיות הניתנות על אף האתגרים הפיזיים והמנטליים שנפגוש לאורך הימים.
לסיכום
ריטריט מדיטציה הינו חוויה ייחודית, שונה מהתנסויות היום יום הרגילות שלנו מכיוון שהריטריט אינו מכוון להנאה, להיכרויות ולמפגשים חברתיים אלא דווקא למאמץ, התכנסות פנימה ותנועה אל עבר לבדות משחררת תוך ויתור על כל הנאות היום יום. בשונה מבילוי רגיל המכוון להנאה, ריטריט מכוון לצמיחה שלרוב מתרחשת דווקא מתוך מפגש עם קושי. לרוב בחיים אנו מחפשים הנאות שמסתיימות בסבל, בריטריט מדיטציה אנחנו מתחילים בקצת מאמץ וסבל אך בסופו של דבר קוצרים נועם מיוחד במינו. מעניין לראות שעל אף שהתזונה מצומצמת, השינה מוגבלת ואנו משקיעים מאמץ רב בתרגול, בסופו של דבר אנו חוזרים מריטריט מדיטציה רעננים ובכוחות מחודשים יותר מאשר חזרה מחופשה מלאת פינוקים. כל מי שהתנסה בריטריט יעיד על כך.
המלצה שלי, לחופשה הבאה שלכם, בואו לריטריט מדיטציה וגלו את נפלאותיו.